Europska godina protiv boli – Visceralna bol

Listopad 2012 – listopad 2013

U 27 zemalje Europske Unije, 100 milijuna ljudi su pogođeni kroničnom boli i 28 milijuna pati od jakih bolova – ali mnogi od njih nemaju zadovoljavajuću analgetsku terapiju ili su bez bilo kakve analgetske terapije. Socijalni troškovi kronične boli su ogromni:19% bolesnika gube radno mjesto zbog umjerene do jake boli, 60% bolesnika se konzultira s njihovim liječnicima između dva i devet puta u poslijednjih šest mjeseci.

Visceralna bol – bol koja dolazi iz unutarnjih organa – je drugi razlog, iza trauma, zašto bolesnici posjećuju hitnu bolničku službu. Žene se javljaju tri puta češće od muškaraca. Bol je često difuzna i slabo lokalizirana: mnogi kronični bolesnici s visceralnom boli nisu adekvatno dijagnosticirani i liječeni.
Početak Europske godine protiv visceralne boli počinje u listopadu 2012, a završava u listopadu 2013. Godišnja kampanja posvećena je podizanju javne svijesti o izazovima kronične boli. Ova Europska godina protiv boli će istaknuti teškoće povezane s visceralnom boli i ujediniti napore udruga bolesnika, liječnika i istraživača s ciljem poboljšanja prepoznavanja i liječenja visceralne boli.

EFIC je zajedno s IASP-om sastavio kompilaciju različitih vrsta visceralne boli fokusirajući se na različitu vrstu organa.

Različite vrste Visceralne boli:

Materijali posvećeni Europskoj godini protiv Visceralne boli: