Kronična bol kao bolest – politika ili znanost?

PREDLOŽAK IZJAVE ZA MEDIJE

Kronična bol kao bolest – politika ili znanost?

Međunarodni skup s ciljem analize položaja kronične bol
među kroničnim bolestima
3. europski simpozij na temu “Utjecaj boli na društvo” (SIP) koji se održava u Kopenhagenu, tijekom danskog predsjedanja Europskom unijom

Bruxelles, XX ožujka, 2012. 3. europski simpozij na temu “Utjecaj boli na društvo” (SIP 2012.) će se održati u Kopenhagenu, Danska, 29. – 31. svibnja. Tijekom danskog predsjedanja Vijećem Europske unije, više od 300 sudionika iz cijele Europe će se okupiti kako bi nastavili podizati svijest o utjecaju boli na društvo, te razmijenili prakse pojedinih zemalja u projektima o liječenju boli i potaknuli primjenu “Plana djelovanja”, akcijskog plana i ključnih rezultata s 2. SIP simpozija koji se održao u Parlamentu Europske unije u Bruxelles-u, 2011.

Važan rezultat SIP 2011. u Europskom parlamentu bio je “Plan djelovanja”, koji navodi 7 ključnih odrednica kako bi institucije EU i zemlje članice mogle posvetiti pažnju utjecaju boli na društvo i na razini EU i na nacionalnoj razini. Nacionalna i europska implementacija SIP Plana djelovanja će biti središnja tema rasprave na SIP 2012.

Posebno odrednici br. 1 Plana djelovanja o “Shvaćanju da je bol važan čimbenik koji ograničava kvalitetu života i treba biti glavni prioritet nacionalnog zdravstvenog sustava” će biti posebno posvećena pažnja na SIP 2012., kako profesor dr. sc. Hans G. Kress, MD, predsjednik EFIC®-a, pojašnjava:
“Dok je akutna bol, poput one koja nastaje nakon ozljede ili operacije, izravna posljedica štetnog događaja i kao takva koristan signal pojedincu o opasnosti, kronična bol obično postoji dulji vremenski period, kada je korisnost alarmirajućih simptoma davno prošla. Nadalje, kronična bol uzrokuje kompleksan sklop fizičkih, psiholoških, ali i društvenih promjena pojedinom pacijentu i njegovom društvenom okruženju. Na taj način, kronična bol nosi ogroman teret i za pojedinca, ali i na društvo koje je uključeno u pokrivanje velikih gospodarskih troškova za zdravstveni sustav. Pomoću SIP platforme, mi pokušavamo podići svijest o tim posljedicama i poduprijeti i potaknuti donošenje politike na razini EU i zemalja članica kako bi se podigla percepcija boli i liječenje pacijenata u Europi.”

Može se činiti da SIP platforma i njezini ciljevi još uvijek imaju puno posla pred sobom: Opća (javna) percepcija kronične boli može se razlikovati od one koju predlaže EFIC® i možda ju se ne vidi kao zasebnu bolest, kako to prikazuje Lorimer Moseley, profesor kliničke neuroznanosti na Sveučilištu u južnoj Australiji, Adelaide & Institut za neuroznanost Australija, Sydney, Australija:
“Propagirajući da je bol zasebna cjelina – samostalna bolest – vjerujem da mi ne pomažemo rekonceptualizirati kroničnu prirodu “boli”, koja je uistinu kompleksno, svjesno iskustvo bio-psiho-socijalne prirode pacijenta”, tvrdi Moseley. “Definitivno mogu shvatiti rezoniranje koje stoji iza promoviranja ideje da je kronična bol bolest – očito biološki procesi koji pokreću kroničnu bol nisu uistinu štetni za periferne dijelove tijela, pa je njihovo klasificiranje prema zahvaćenom tkivu pogrešno. Međutim, vjerujem da mi pokrećemo rizik jednostavnog podizanja očitog problema za stupanj ili dva na osjetnoj ljestvici – ovaj problem, po mom mišljenju, nije bol, nego čimbenici koji doprinose boli. Ovo bi moglo izazvati kompleksnu debatu i ja sam vrlo entuzijastičan oko svog sudjelovanja na njoj: radionica tijekom SIP 2012. u Kopenhagenu stoga predstavlja odličnu priliku da raspravimo ovo pitanje s kolegama i ostalim ključnim sudionicima – to je ključno pitanje za političare, pacijente, znanstvenike i kliničare.

Predstavljajući glas pacijenata i traženje svijesti za temu kronične boli među danskim političarima koji predsjedavaju Vijećem Europske unije, Pia Frederiksen, predsjednica Udruženja pacijenata oboljelih od kronične boli u Danskoj (FAKS), navodi svoja očekivanja od SIP 2012.:
“Vizija pacijenata koji pate od kronične boli u Danskoj je da želimo postići priznanje da je kronična bol ozbiljno i otežavajuće stanje i želimo raširiti znanje o liječenju boli i na taj način poduprijeti pojedinačne pacijente i njihove obitelji kako bi se mogli bolje nositi sa svojim stanjem. Kao predsjednica FAKS-a, iskreno se nadam da će rasprave tijekom SIP 2012. uvelike pridonijeti podizanjem svijesti o kroničnoj boli, ne samo u Danskoj, nego i u ostalim zemljama članicama EU. U suradnji s ostalim međunarodnim skupinama koje zagovaraju prava pacijenata, FAKS će nastaviti tražiti od političara i financijera da promjene svoju percepciju kronične boli i prihvate je kao zasebno zdravstveno stanje među ostalim kroničnim bolestima, koje uvelike utječe na kvalitetu života pacijenata, kao i na proračune zdravstvenih sustava.”

Domaćin simpozija SIP 2012. će biti Udruženje pacijenata oboljelih od kronične boli u Danskoj (FAKS). Znanstveni okvir SIP 2012. je pod odgovornošću Europske federacije IASP® članice (EFIC®). Farmaceutska tvrtka Grünenthal GmbH je odgovorna za financiranje i ne-financijsku potporu (npr. logističku potporu). Znanstveni ciljevi simpozija SIP 2012. podržavaju brojne znanstvene organizacije i organizacije čije je djelovanje vezano uz bol. Etički odbor Farmaceutske industrije u Danskoj (ENLI) je obaviješten o simpoziju. Simpozij SIP 2012. je unaprijed odobren od strane ENLI prema sadašnjem formatu i sadržaju.

Više informacija o SIP dostupno je na www.sip-platform.eu
Registracija za SIP 2012. na http://www.regonline.com/sip-copenhagen

- KRAJ-

Napomene urednicima

O FAKS-u

FAKS – Udruženje pacijenata oboljelih od kronične boli u Danskoj je osnovano 1990. Skupina pacijenata oboljelih od kronične boli, koji su okupljeni u interdisciplinarnom odjelu za bol, došli su na ideju. Vizija je bila okupiti pacijente oboljele od boli kako bi se inspiriralo i aktiviralo sve ostale na razne pozitivne načine. Stoga su, glavni ciljevi bili baviti se zajedničkim problemima kao što su fizička, mentalna i društvena neaktivnosti.

U FAKS-u smo se okupili baveći se raznim fizičkim i mentalnim aktivnostima, kako bismo naše misli odvratili od boli. Mi održavamo predavanja, tečajeve fotografiranja, jogu, tečajeve obzirnosti, izlete u kino, kazalište, zabavne parkove i još mnogo toga.

FAKS se razlikuje od ostalih skupina pacijenata time što je udruženje koje nije za specifičnu vrstu pacijenata ovisno o dijagnozi. Činjenica da u mnogim slučajevima bol postane zasebna bolest – bez obzira na početni uzrok – zahtijeva drugačiji pristup. Iako postoje univerzalni problem za pacijente oboljele od kronične boli, ljudi i njihovi problemi vezani uz bol su uvelike različiti i jedinstveni. Za više informacija molimo posjetite www.faks.dk

O Utjecaju boli na društvo (SIP)

“Utjecaj boli na društvo” (SIP) je međunarodna platforma s mnogo sudionika pokrenuta 2010. s ciljem podizanja svijesti o važnosti utjecaja koju bol ima na naše društvo, te zdravstveni i gospodarski sustav, razmjenjivanje informacija i dobre prakse među svim zemljama članicama Europske unije i razvijanje i poticanje europske politike strategija i aktivnosti za bolje liječenje boli u Europi. Platforma pruža mogućnosti za raspravu za osobe koje rade u zdravstvu, skupine koje zagovaraju prava oboljelih od boli, političare, osiguranja, predstavnike zdravstvenih tijela, zakonodavaca i financijera.

Znanstveni okvir SIP 2012. je pod odgovornošću Europske federacije IASP® članice (EFIC®). Farmaceutska tvrtka Grünenthal GmbH je odgovorna za financiranje i ne-financijsku potporu (npr. logističku potporu). Za više informacija, molimo posjetiti www.sip-platform.eu

O EFIC-u

Europska federacija IASP® članica (EFIC®) je multidisciplinarna profesionalna organizacija na području istraživanja boli i medicine, koja se sastoji od 35 tzv. članica Međunarodnog udruženja za proučavanje boli (IASP®), koje su službena nacionalna društva za bol u svakoj državi, odobrena od strane IASP. Članice EFIC-a su društva za bol iz 35 europskih zemalja i gotovo 20.000 liječnika, istraživača, medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa i ostalih zdravstvenih profesionalaca diljem Europe, koji su uključeni u liječenje i istraživanje boli. Za više informacija, molimo posjetite www.efic.org

Za više informacija, molimo kontaktirajte

Societal Impact of Pain (SIP) Platform
Tel: +49 241 569 1878
Fax: +49 241 569 5 1878
E-mail: sip-platform@grunenthal.com
www.sip-platform.eu

ili

European Federation of IASP® Chapters
Medialaan 24
1800 Vilvoorde – Belgium
Tel: +32 2 251 55 10
Fax: +32 2 251 48 10
E-mail: secretary@efic.org
www.efic.org